Národní digitální knihovna

17.03.2021 13:47

Vážení čtenáři i uživatelé webu Obecní knihovny v Bystročicích!

V současné době není možné navštěvovat knihovny a studovny, proto se bohužel nedostanete k řadě knih i jiných informačních zdrojů, určených pro prezenční studium. Přinášíme vám návod, jakým způsobem je možné z vlastmího PC studovat a číst publikace, které jsou v digitalizované formě zahrnuty do tzv. Národní digitální knihovny. 

Pokud chcete prohlížet i tzv. neveřejné dokumenty, je potřeba se do NDK přihlásit. Studenti některé z vysokých škol v ČR nebo pracovníci akademické sféry se hlásí přes svoji školu či instituci. Pro ostatní uživatele je nutné zaplatit si členství v některé z knihoven, která je do digitalizace dokumentů zapojena. Pro nás je nejbližší takovou institucí Vědecká knihovna v Olomouci. Základní členský poplatek na 1 rok je 150,- Kč. 

Národní digitální knihovna Kramerius

Kromě NDK existuje řada digitálních knihoven ostatních instutucí. Digitální knihovny vysokých škol a akademické sféry jsou určeny pouze pro studenty a pedagogy vyšších odborných a vysokých škol a vědecké pracovníky, kteří se přihlašují přes svoji mateřskou VŠ nebo instituci. Rozcestník  pro vstup naleznete níže:

Digitální knihovna - rozcestník

Podrobný návod, jak postupovat, naleznete na níže uvedeném odkazu:

Eduletter-2021-01.pdf (0)

Vaše knihovna